header

Ondernemers

Ook ondernemers zijn sterfelijk, al staan zij daar in de drukte rond hun onderneming vaak niet bij stil. Toch verdient dit aandacht, omdat een plotseling overlijden een bedreiging kan vormen voor uw onderneming en de financiƫle situatie van uw nabestaanden.

Wie zal de onderneming voortzetten of moet deze worden verkocht? Welke belastingen worden dan geheven? Kan er belasting worden bespaard? Ontstaan er liquiditeitsproblemen?

Ook uw zakenpartners zijn sterfelijk; wat gebeurt er dan? Vergelijkbare vragen komen op bij scheiding van een echtgenoot of partner. Kan hij/zij aanspraak maken op de onderneming of op de waarde daarvan?
      Ook wordt aandacht besteed aan de gekozen rechtsvorm of structuur, aan oudedagsvoorzieningen en de allocatie van beleggingsvermogen. Mogelijke aansprakelijkheid en bescherming van uw vermogen tegen schuldeisers en faillissement is daarbij ook een factor van belang.

Als u erover denkt uw onderneming te verkopen of om u terug te trekken, kan bij tijdig advies en een goed gekozen traject voor de overname veel belasting worden bespaard. Misschien is een voor de heffing van vennootschapsbelasting vrijgestelde beleggingsinstelling (v.b.i.) een optie. Een v.b.i. moet wel twee of meer aandeelhouders hebben. Uw partner, uw kinderen? Dan komt het aan op een goede planning.